Ons dagelijks Lean werk is enorm divers, omdat iedere organisatie anders is. Dat neemt echter niet weg dat er bepaalde vragen zijn die keer op keer gesteld worden. Hoogste tijd dus om er een blog over te schrijven. De 5 meest gestelde Lean vragen en onze antwoorden:

Vraag 1 – Kan iedere organisatie Lean worden?

Jazeker. De Lean principes zijn voor ieder type organisatie waardevol. Simpelweg vanwege de effecten van de juiste toepassing ervan: efficiëntere processen, minder verspilling, meer waarde toevoegende activiteiten, tevreden werknemers en, allerbelangrijkst, blije klanten.

Een Lean organisatie wil continu verspillingen in de ogen van de klant elimineren. Door deze niet-aflatende focus wordt het verbeteringsvliegwiel continu aangezwengeld en versterkt. Wat tegelijkertijd de beste manier is om Lean te borgen in de organisatie.

Vraag 2 – Wat is het moeilijkste aan Lean?

Hierboven werd het al even aangestipt. Voor de meeste bedrijven is de borging van Lean de grootste uitdaging. De oorzaak daarvan heeft te maken met hoe er tegen Lean aangekeken wordt. Lean is geen project, maar een werk- en levenswijze. Een wezenlijk verschil.

Een project heeft een begin- en eindpunt, in tegenstelling tot de Lean mindset en -werkwijze. Lean is de basis voor álles en een doorgaand proces. Een Lean cultuur ontstaat niet vanzelf en heeft blijvende aandacht nodig. De resultaten ervan zijn dat echter meer dan waard.


Maak gebruik van de mogelijkheid om 1 uur lang te sparren over Lean:
plan een vrijblijvend consult van 1 uur in

.


Vraag 3 – Hoe start je met Lean?

Er is geen eenvoudig antwoord te geven op deze vraag, omdat ieder bedrijf anders is en iedere Lean implementatie dus ook. Er zijn echter wel degelijk een aantal algemeen geldende Lean uitgangspunten te benoemen:

  • waarde toevoegen voor de klant staat altijd centraal
  • respect voor de mens is cruciaal
  • Lean is een manier van denken en leven
  • iedereen is iedere dag bezig met wat er beter kan
  • inbedding in de bedrijfscultuur is essentieel voor lange termijn succes

In de blog Starten met Lean, hoe doe je dat? kun je er meer over lezen.

Vraag 4 – Wat is het verschil tussen Lean en Agile?

Het doel van Lean is klantwaarde maximaliseren en kosten verminderen door het minimaliseren van verspilling. Het doel van Agile ontwikkelvormen zoals Scrum, is het reduceren van risico’s door producten, diensten of software te ontwikkelen in korte, overzichtelijke periodes.

Een ander belangrijk verschil is dat Lean zich meer focust op repeterende processen. Agile is voornamelijk een manier om als team beter te functioneren en sneller zaken met meer klantwaarde te ontwikkelen. In de blog Waarom Lean en Agile niet zonder elkaar kunnen ga ik er dieper op in.

Vraag 5 – Kun je een paar concrete Lean praktijkvoorbeelden geven?

We geven je graag een concreet kijkje achter de schermen door twee klanten aan het woord te laten. Deze businesscases laten goed zien wat LeanResults doet en hoe jouw organisatie daar zowel op de korte- als lange termijn beter van wordt.

Desso Group

CFO Tom Francken van Desso Group vertelt over onze rol bij het identificeren en aanpakken van knelpunten, het verbeteren van de interne communicatie en sfeer en het reduceren van onnodige fouten en faalkosten:


lees meer over de Desso businesscase

Provincie Utrecht

Peet de Reuver, manager en teamleider bij Provincie Utrecht, vertelt over de succesfactoren en resultaten van het Lean verbeterprogramma. Het proces is opnieuw ingericht, het onderlinge begrip is toegenomen en (persoonlijke) belemmeringen zijn weggenomen:


lees meer over de Provincie Utrecht businesscase
.

Staat jouw Lean vraag er niet bij?

Neem dan gerust contact op via +31 (0)33 234 0 333 of welkom@leanresults.nl. Of maak een afspraak voor een vrijblijvend consult van 1 uur.


.
Louis Brackel LeanResults beantwoordt de 5 meest gestelde Lean vragenOver Louis Brackel, oprichter en mede-eigenaar LeanResults

Ruim 25 jaar ervaring als financieel manager, Master Black Belt in Lean, adviseur, coach en programma- en projectmanager op het gebied van performance management en Lean. Geen academische theorieën of vage concepten, maar straight to the point met bewezen tools.