De concurrentie is groot, de marktomstandigheden zijn uitdagend en alles moet steeds sneller. Hoe vaak heb je dit al gehoord en gelezen? Vermoedelijk héél vaak. Tegelijkertijd is het belangrijkste business fundament hetzelfde gebleven:
Bied iets aan dat dusdanig waardevol is voor genoeg klanten, dat ze bereid zijn om er meer voor te betalen dan het jou kost om te creëren. Vervolgens probeer je de productiekosten te verlagen, terwijl de kwaliteit gelijktijdig verbetert.
Dat klinkt een stuk makkelijker dan het is
De praktijk is vaak weerbarstig en de oorzaken daarvan zijn divers. Zo kan het zijn dat je niet goed begrijpt wat de klant waardevol vindt. Of je weet dat juist wél, maar bent niet in staat om het op de juiste manier en op tijd te leveren.
Dit soort dingen vermijden, is één van de redenen waarom bedrijven managers of adviseurs inhuren die de Lean principes begrijpen. En vooral: die hen kunnen leren hoe je continu verbeteren in de praktijk brengt én volhoudt.
Maar zoals gezegd, de praktijk is en blijft weerbarstig. Uit onderzoek van McKinsey blijkt dat slechts 26% van de directeuren een recente transformatie als succesvol beschouwt. Dat is een vermindering ten opzichte van 20 jaar geleden.
Wat is er veranderd?
Ik ben het eens met wat McKinsey in dit artikel constateert: het tempo is veranderd. Nieuwe technologieën, andere verwachtingen van klanten en onverwachte concurrentie buitelen met een moordend tempo over elkaar heen.
Bedrijven krijgen nauwelijks de tijd om te reageren. Dat verandering nodig is om bij te blijven, snapt iedereen. Dat je dat ook nog eens veel sneller, diepgaander en met meer kans op succes moet doen, is geen sinecure.
Wat er moet veranderen aan veranderen
De eerste stap is doorzien waarom de traditionele transformatie-aanpak niet meer werkt. McKinsey signaleert daarbij 3 problemen:
- de neiging om te focussen op tools in plaats van op de uitgangspunten die door deze tools versterkt worden
. - de leiding is niet in staat om de ondersteuning te bieden die voor de bedrijfstransformatie noodzakelijk is
. - transformaties worden te vaak als projecten met een tijdlijn gezien, inclusief een begin- en eindpunt
Veranderen mislukt omdat leiders en managers niet begrijpen dat continu verbeteren een doorgaand proces is. Het is een mindset waarop de bedrijfsvoering gebaseerd moet zijn. Alleen dan is de kans op succesvolle transformaties veel groter.
Wat heb je nodig voor een succesvolle transformatie?
McKinsey draagt 4 belangrijke componenten aan die aan de basis staan van iedere succesvolle veranderingsaanpak in de huidige tijd:
- grote ambitie
met nadruk op kwantificeerbare ideeën, die met vertrouwen beetgepakt kunnen worden en snel effect hebben op de bottom line
. - rigoureus proces
alle initiatieven en projecten in het kader van de transformatie volgen een onverbiddelijk strikt proces
. - organisatiebreed op elkaar aansluiten
de leiding moet de richting bepalen en deze samen met haar medewerkers vertalen in concrete doelen waar naartoe gewerkt kan worden
. - een voorkeur voor snelheid hebben
hou de snelheid erin als het idee duidelijk is en de risico’s geëvalueerd zijn – perfectie is de vijand van snel en goed genoeg
In het McKinsey artikel Same Lean song, different transformation tempo worden deze 4 componenten uitgebreid toegelicht.
‘Continu verbeteren’-mindset onmisbaar
Al deze punten herken ik uit onze bedrijfspraktijk. Het sluit aan bij hoe wij dergelijke transformatieprocessen insteken en waar wij organisaties mee helpen. Lean staat of valt echt met die mindset van continu verbeteren.
Bij bedrijven die de 3 fases van Lean doorlopen hebben, is Lean een wezenlijk onderdeel van de organisatie geworden. Ook is er veel aandacht voor het handhaven van de op verbetering gerichte bedrijfscultuur.
Het maakt niet uit of je een product of dienst verkoopt, of je in de zorg, de IT-sector of bij de overheid werkt – de Lean principes zijn overal toe te passen. Dat blijkt ook wel uit de cases die op deze Lean voorbeelden pagina staan.
.
Kun je wel wat Lean hulp gebruiken? Neem contact op via +31 (0)33 234 0 333 of welkom@leanresults.nl.
.
Over Louis Brackel, oprichter en mede-eigenaar LeanResults
Ruim 25 jaar ervaring als financieel manager, Master Black Belt in Lean, adviseur, coach en programma- en projectmanager op het gebied van performance management en Lean. Geen academische theorieën of vage concepten, maar straight to the point met bewezen tools.
Reageer
U moet ingelogd zijn om te reageren