“Wat zijn de kenmerken van Agile werken?” Dat wordt ons regelmatig gevraagd. In deze blog zetten we dan ook graag de 4 belangrijkste kenmerken van Agile werken op een rij.

Om te beginnen bij het begin:

Letterlijk vertaald betekent Agile ‘wendbaar’. In de werkpraktijk staat Agile werken voor het hanteren van een flexibele aanpak voor het ontwikkelen van producten of diensten en het halen van doelen.

Daardoor wordt de organisatie wendbaarder. Er kan tijdig en effectiever gereageerd worden op veranderende omstandigheden en klantbehoeften. En wie heeft daar heden ten dage niet mee te maken? Logisch dus dat Agile werken zo in opmars is.

De methode werkt uitstekend in situaties waarin er nog geen exact beeld is van het gewenste eindresultaat. Of waarin je vanwege veranderingen in de directe omgeving het ontwikkelproces naar een concreet eindresultaat flexibel moet houden.

De 4 belangrijkste kenmerken van Agile werken

1 – Mensen en persoonlijk contact gaan vóór alles

Een team dat Agile werkt, bespreekt dagelijks de voortgang en continuïteit. Daardoor verbetert de communicatie, wat een positief effect heeft op de betrokkenheid en snelheid én de kwaliteit van wat er opgeleverd wordt.

2 – Werkend product belangrijker dan uitgebreide documentatie

Agile teams werken in elke cyclus toe naar het opleveren van een werkend deelproduct (‘minimum viable product’). Daardoor is snelle feedback van de klant of opdrachtgever mogelijk. Wat heel waardevol is bij het verder uitwerken van een product of dienst.

Door in korte tijd steeds iets dat werkt op te leveren, kunnen Agile teams snel schakelen bij nieuwe inzichten of veranderde behoeften en het product of de dienst daarop aanpassen. Langslepende projecten, omdat iets niet (volledig) voldoet aan de klantwensen, worden hiermee voorkomen.

3 – Klantcontact en samenwerking boven gedetailleerde afspraken

Er zijn afspraken over budget en tijd, maar Agile werkende teams verliezen geen energie aan het maken van gedetailleerde afspraken. Zij focussen zich op wat de klant vandaag wil hebben. Er zijn wel afspraken over budget en tijd, maar de doelen zijn variabel.

4 – Verandering omarmen i.p.v. vasthouden aan een planning

Snelle en complexe veranderingen zijn onmogelijk in een vaste planning te ‘vangen’. Het verkleint zelfs de kans dat er tijdig op ingespeeld kan worden. Agile teams gebruiken een roadmap met de belangrijkste functionaliteiten en weten daarmee het werk op de korte termijn te prioriteren.

Lean en Agile Masterclasses

Een LeanResults Masterclass is een ideale manier om in korte tijd diepgaande kennis te vergaren over Lean en Agile en hoe je het concreet en succesvol toepast binnen jouw organisatie.

20 november 2018 geef ik een Masterclass OR & Agile werken @ de Erasmus Universiteit Rotterdam. Deze Masterclass is gericht op ondernemingsraden, maar we geven Agile en Lean Masterclasses aan een grote diversiteit van bedrijven, zowel in de profit als non-profit sector.

Neem contact op als je aan de slag wilt met Lean en Agile en/of als je geïnteresseerd bent in een Masterclass op jouw bedrijfslocatie. Tijdens een Masterclass behandelen we de theorie én geven we concrete bedrijfsvoorbeelden.

Graag nu alvast wat praktijkcases lezen? In dit artikel worden er 3 behandeld.


.
Louis Brackel LeanResults over de 4 belangrijkste kenmerken van Agile werkenOver Louis Brackel, oprichter en mede-eigenaar LeanResults

Ruim 25 jaar ervaring als financieel manager, Master Black Belt in Lean, adviseur, coach en programma- en projectmanager op het gebied van performance management en Lean. Geen academische theorieën of vage concepten, maar straight to the point met bewezen tools.